Skillnader mellan NHL och SHL

Det är stora skillnader mellan vissa regler inom ligorna men främst är det nivån på ishockeyn som skiljer. Det mest påtagliga är rinkarna där europeiska är större än de transatlantiska. Förhållandet uppmärksammas när lagen möts. Men egentligen är det inte så stora olikheter. Främst är det bredden där man i Nordamerika spelar på rinkar som är knappt 26 meter breda, europeiska är 30 prick. Däremot är europeiska något kortare, cirka en meter eller 60 mot 60,91 m. Mer märkbart för spelarna är den blåa offsidelinjen som gör delen från mittlinjen kortare i NHL, cirka 1,2 m. Den största skillnaden är dock utrymmet bakom mål där ytan är 1,2 m bredare i NHL. Det menas att spelare bakom målet får mer flyt i spelet tack vare detta.

SHL

Puck upp på läktaren

Utöver dessa måttregler är reglerna ganska lika förutom små justeringar på utrustning och dylikt. Ofta hämtar Sverige regeländringar som genomförts i NHL, bland annat kan spelare upphäva offside genom så kallad ”ta upp”. Den innebär att en spelare som åkt offside inte bestraffas om denne vänder upp och rundar blålinjen så att ingen fördel uppstår. Ett annat exempel är utvisning av spelare som avsiktligt lyfter ut pucken över plexiglaset i egen zon men den regeln anammade Europa för nära tjugo år sedan.

Regeländringar

Nytt för i år är möjligheten att sparka pucken vid tekning, en regeländring som Swehockey hämtat från ”over there”. Dessutom innebär inte en felaktig tekning att tekaren måste bytas ut utan får istället en varning, Upprepas regelvidrig tekning åker spelaren ut på 2 minuter. Beträffande spelare i målgården kommer domaren/domarna att ta beslutet istället för situationsrummet. Bedömningen av ojuste spel kan skilja en hel del mellan Nordamerika och Sverige. Främst gäller detta interference, hooking och holding. Men hur domare granskar och bedömer sådant brukar leda till heta diskussioner.

Utbildning på högsta nivå

Till årets säsong spelar närmare hundra svenskar i NHL. Det medför att kvalitén i SHL tunnas ut och att skillnaderna mellan ligorna blir ännu större spelmässigt. Under NHL finns flera farmarligor och det är ingen hemlighet att jänkare och kanadicker ser SHL som enbart en liga för rekrytering på samma sätt som farmarlagens spelare. Sedan Ulf Sterner som förste svensk åkte över till NHL på sextiotalet har utvecklingen eskalerat. Det är inte så konstigt, pengarna lockar givetvis men även chansen att utvecklas som spelare. Det finns många exempel på svenskar som blommat ut till världsstjärnor på den nordamerikanska kontinenten.