Hockeyhjälmens historia

Idag ser vi hockeyhjälmen som en självklarhet. Farorna med att inte använda hjälm är något unga hockeyspelare får höra om väldigt tidigt. Men hockeyhjälmen är inte alls hängt med lika länge som själva sporten. Ur ett historiskt perspektiv kan man faktiskt kalla den för en nykomling.

Hockey har inte alltid varit den kontaktsport vi spelar idag. I vad som skulle komma att bli den moderna sporten hockey kanske det inte fanns samma behov av skydd som vi har idag. Men att många skydd, hjälmen inkluderad, började användas överraskande sent är ett tydligt faktum.

Alla är ju väldigt bekant med den moderna hockeyhjälmens utformning. Vare sig det är en med eller utan galler. Den allra första hjälmen var dock inte mycket mer än ett par läderremsor som sytts ihop till en enkel möss plus ett band under hakan.

Vem som var först att bära hjälm i en hockeymatch är inte helt klart. Den mest högprofilerade spelaren att bära hjäm var dock Eddie Shore som då spelade för Boston Bruins. I december 1933 tacklade Shore motspelaren Ace Bailey, vars huvud kraschade ner i isen. Detta resulterade i en skallfraktur som nästan ledde till Baileys död. Medan Bailey återhämtade sig kom han aldrig tillbaka till hockey. Incidentet hade en stark påverkan på Shore också som under resten av sin karriär bar en läderhjälm under sina matcher.

Men medan Shore kan sägas varit först var han tyvärr inte en trendsättare. Spelare fortsatte vara väldigt motvilliga att bära hjälm och det skulle ta en spelares död innan man började inse vikten av hjälmen. I januari 1968 under en match mellan Minnesota North Stars och Oakland Seals föll Minnesotas center Bill Masterton och slog huvudet i isen. Vilket orsakade ett artärbråck i hjärnan och kostade Mastertons liv. Masterton blev då den första och hittills enda NHL spelaren som dött på grund av en händelse på isen. 

Otroligt nog dröjde det fortfarande till 1979 innan ligan började kräva att spelare använda hjälm. Och som om inte det var tillräckligt chockerande krävdes det enbart av nya spelare. Veteraner fick fortsätta bära hjälm om de så ville. Den sista spelaren i NHL att spela utan hjälm var Craig MacTavish som slutade sin karriär 1997.