NHL svenskar

Inför säsongen 2017/18 var nästan 90 svenskar listade för de 31 lagen som inledde den 101:a säsongen. Efter sista gallringen och de skadade kom starten att innehålla 70 spelare i trupperna. Några fick finna sig i att flyttas ner till AHL. Boston Bruins, Florida Phanters, Montreal Canadiens, New York Islanders Philadelphia Flyers var de klubbar som helt saknade svenskt material i ordinarie trupp i de första uppställningarna. Bland de lag med flest svenskar var Vancouver Canucks med ett lag som innehöll sex spelare medan fyra inte fick plats. Nashville Predators med fem och tre nedflyttade, Detroit Red Wings med fyra och en på skadelistan – detta för att nämna några klubbar med många svenskar.

Nyförvärven

Under draften valdes 27 svenskar in till NHL-klubbarna, vilket inte översteg rekorden från 2011 och 14 då antalet var 28. I den första och andra rundan valdes sju spelare från SHL:s och allsvenskans klubbar in i NHL-lagen.

Målvakter och backar

NHL

Bland de redan etablerade svenskarna ser vi bland andra målvakten Henrik Lundqvist i New York Rangers. Förra säsongen avslutades med ett mycket bra slutspel och följdes av guld i VM med Tre Kronor. Kungen bland målvakter som han kallas har fyllt 35 år men beräknas ännu ha mycket mer att ge. En av de givna topparna av alla svenskar. Bland försvarare ser vi backen Erik Karlsson i Ottawa Senators som med ett otroligt bra spel i slutspelet om Stanley Cup höjdes till skyarna. Denne 27-åring jämförs med legenden Bobby Orr som var samma typ av offensiv back. Han spås en lysande framtid. Victor Hedman i Tampa Bay Lightning stod för 72 poäng under 79 spelade matcher i fjol och kan han göra om den bravaden kommer han att stå högt i kurs.

Anfallare

Centern Nicklas Bäckström som spelar i Washington är en av de mer namnkunniga svenskarna som är en av de allra viktigaste spelarna för sin klubb. Förra säsongen ansågs som ”Bäckis” ditintills bästa och han är en playmaker av rang. Dessutom gör hans defensiva åtaganden honom till en fullständigt komplett spelare. Filip Forsberg går det inte att gå förbi i en sådan här uppställning. Han är som en maskin som spottar in mål för sitt Nashville Predators. Förra säsongen blev det hela 90 nätningar. Bara 23 år gammal undrar man vad det månde bli av Filip i ännu mer mognare ålder? Hans smeknamn är ”Scoresberg”. Äldre är Henrik ”Zäta” Zetterberg som med 36 år på nacken still going strong. Sist men inte minst: William Nylander som plockade ihop 61 poäng för sitt Toronto Maple Leafs, och detta som rookie. Han får en spännande framtid spår experterna om denne 22-åring.

Slutligen

Får vi längre fram på vårkanten se om någon eller några av svenskarna får hålla i den åtråvärda Stanley Cup.