Kommande hockeyturneringar

Den hockeyälskande supportern som gärna satsar en slant på Tre Kronor har ännu några bra objekt att se fram emot efter debaclet i OS. Den som bettade på svenskt guld fick tji, men friskt vågat är hälften vunnet som klyschan säger. Men säsongen är inte slut, ännu återstår tre stora event med VM som kronan på verket. Årets avslutande turnering är som brukligt världsmästerskapen som brukar ge bättre resultat än OS för Tre Kronor. Förra året tog vi guld efter att ha missat medalj tre år i rad. Dessförinnan blev det slutseger i turneringen som då hölls i Stockholm. Guldet 2017 blev den 10:e av denna dignitet genom tiderna sedan VM började anordnas 1920.

Långa men brutna sviter

Kanada var i början oftast överlägsna och vann sex guld i rad. Det mest anmärkningsvärda var segern 1924 i Frankrike då man vann de tre gruppspelsmatcherna med 85 mål mot 0 insläppta. En annan händelse av häpnad var att Storbritannien tog segern 1936 i Tyskland. Sveriges första guld kom 1953 i Schweiz som följdes av den ädla metallen i Ryssland 1957 och den legendariska turneringen i Colorado Springs 1962. Segern bärgades med mål i tom kasse mot Kanada då Hylands klassiska referat löd: ”Pucken glider in i mål”. Åren därefter präglades oftast av Sovjetunionens överlägsenhet då de vann 18 guld fram till och med 1986, dock med några instick från Tjeckoslovakien som vann 4 gånger. Dessa sviter bröts av Sverige i Wien då det blev första guldet på 25 år. Den enda gången som Sverige vunnit två år i rad var 1991 i Finland och året därpå i Tjeckoslovakien. Efter seger i Zürich, Schweiz 1998 dröjde det åtta år till nästa som kom 2006 i Lettland vilket var Sveriges 8:e VM-guld.

I det långa loppet

Totalt har Ryssland (Sovjetunionen medräknat) tagit flest guld, 27 stycken och 10 silver samt 8 brons. Kanada har 26 guld, 14 silver och 9 brons. Trea i medaljligan är Tjeckien (inklusive Tjeckoslovakiens medaljer) med 12 guld, 13 silver och 21 brons. Sedan följer Sverige med 10 guld, 19 silver och 17 brons. Sverige är därmed tillsammans med Tjeckien det land som tagit flest antal medaljer guld, silver och brons sammanräknat. Finland och USA har var sina 2 guld. Utöver tidigare nämnda Storbritannien är Slovakien det enda land som erövrat VM-tecknet guld. Medaljer av lägre valörer har Schweiz, Tyskland och Österrike vunnit.

Skandal eller otur?

hockeyturneringar

Landslagen från de olika staterna får nu värma upp med ett par turneringar för att kunna konsolidera laget, prova talanger och skaffa självförtroende. Det sistnämnda kanske främst Tre Kronor behöver efter det som kallas OS-fiasko. Visserligen inte av den dystra dignitet som drabbade den stjärnspäckade truppen i Salt Lake City 2002. Kvartsfinalen mot Vitryssland förlorades med 3 mål mot 4 och kallades svensk idrottshistorias största fiasko sedan OS i Berlin då svenska fotbollslandslaget förlorade mot Japan. Även 3 mot 4 blev det i Pyeongchang, Sydkorea, också det i kvartsfinal men nu mot Tyskland som avgjorde i förlängning.

Chans att spotta upp sig

Kan Tre Kronor få i Carlson Hockey Games som avgörs dels i Tjeckien och Ryssland. Den 19 april inleder Sverige mot Ryssland i Ryssland och möter Tjeckien två dagar senare för att avsluta mot Finland den 22 april. Dessa två matcher spelas i Tjeckien. Några dagar senare följer Sweden Hockey Games som spelas i Sverige och Finland. Finnarna får både ryssar och tjecker på hemmaplan och samma gäller för Tre Kronor. Det hela avslutas med finaldag den 29 april. Sverige möter först Tjeckien på Scaniarinken i Södertälje och Ryssland och Finland på Hovet i Stockholm.

Oddsen

Efter denna turnering dröjer det en knapp vecka innan VM i Köpenhamn startar. Tre Kronor ställs i gruppspelet mot Ryssland, Schweiz, Slovakien, Tjeckien och Vitryssland. Den 20 maj vet vi vem som vunnit finalen. För att komma dit måste laget vara sämst 4:a i gruppen och vinna både kvarts- och semifinal. För den spelsugne ligger oddsen för att bli världsmästare så här just nu (ungefärligen): Kanada 2,50 – Sverige 4,00 – Ryssland 4,25 – Finland 10,00, Tjeckien 12,00 och USA 14,00.