SHL Svenska Hockeyligan säsongen 2017/18

Elitserien i ishockey bytte namn till säsongen 2013/14 och består av 14 lag som representerar sina klubbar. De kommer från Malmö i söder till Luleå i norr. I grundserien möter lagen varandra 4 gånger, varav två på hemmais och två bortamatcher, totalt spelar varje lag 52 matcher i grundserien. Därpå följer slutspel med kvartsfinaler, semi och final. Det vankas en spännande höst och vinter med antiklimax fram på vårkanten. Tuffa matcher med hårda tacklingar, luriga finter och dragningar – kort sagt: Stor underhållning.

Topptippade

shl

Vem som skall stå som slutsegrare är det många som siar om. När klubbarnas tränare möttes inför säsongen på den årliga upptaktsträffen tippades Frölunda Indians mest, följt av Växjö Lakers. De så kallade experterna, dvs. media verkar instämma, på ett ungefär. Fjolårssegrarna HV 71 verkar inte många tro på, de tros hamna i mellanskiktet av tabellen. Samma verkar oddssättarna på spelsajterna tycka, Växjö får lägst odds, Frölunda lite högre följt av Linköping – ett lag som aldrig tidigare vunnit guldet. Tron på Frölunda är starkt trots att fem av de sju bästa poängplockarna försvunnit. Men även Växjö har förlorat en stor del av förra säsongens trupp, hela 12 man.

Bottenskiktet

Spekulationerna om vilka lag som hamnar i de nedre regionerna är även uppe för diskussion. Karlskrona, Mora, Rögle och Örebro kommer att få slåss om att stanna kvar i SHL eller hamna i ett ovisst kval mot hockeyallsvenskans bäst klubbar. Två lag kommer att hamna i den trista sitsen. Att det blir dessa fyra verkar expertisen rörande eniga om. Förra säsongen bytte Leksand plats med Mora. Chansen finns att ett sådant scenario kan upprepas. Dalabefolkningen delades i två läger, lokalderbyn får känslorna att svalla.

Upplägget av serien

Lag placerade 13 och 14 får kvala

Lag på platserna 11 och 12 har spelat färdigt för säsongen

Lagen från 8: till 10:de plats möts i åttondelsfinaler, bäst av 3 matcher: 8:an mot 10:an och 7:an mot 9:an

Lagen med de 6 främsta placeringarna är klara för kvartsfinal dit de två vinnarna från åttondelen tillkommer

Kvartsfinal, semi och final spelas i bäst av 7 matcher

Vinnare av match i grundserien får 3 poäng, det lag som vinner efter förlängning eller straffar får 2 poäng och förlorarna efter extratiden får 1 poäng. Förlust efter 60 minuters ordinarie speltid får ingen poäng alls.

Avbräck

svensk hockey

Årets upplaga av serien kommer att bli lite annorlunda än det vanliga. Det beror på OS i februari. Serien blir då av med de bästa spelarna representerar Tre Kronor istället. I år blir det rätt många av lirarna som får snöra på sig de blå-gula skridskorna då inga spelare från NHL kommer. Det kommer att betyda att vissa lag blir mer decimerade än andra. Speciellt kan detta gynna de sämre klubbarna. Nyckelspelarna är de som kommer att saknas för de bästa lagen.

Det är inte lätt att komma upp i SHL och etablera sig där det har många fått erfara. De enda som lyckats hyfsat är Malmö och Linköping. I maratontabellen som spänner över de 95 år som det spelats om SM-tecknet placerar sig Djurgården först, följt av Färjestad och Brynäs. Dessa kommer inte att vara med i toppen av årets serie vad det spås. Kanske beror på i vilken spåkula man tittar?