Hockeylegenderna

Vi har många fina legendarer som har höjt ishockey till skyarna. Många av dom har betytt mycket för den svenska idrotten. Vem minns inte Mats Sundin? Peter Forsberg, Börje Salming och Mats Näslund? Det är tunga namn som jag tror de flesta vet vem det är och vad de har gjort för något när det kommer till ishockey!

Mats Sundin

Han är en stor man, inte bara på isen utan även i sig själv. Han är 196 cm lång och väger 105 kilo. Man kan säga att han far fram på isen med respekt. Denna man föddes i Bromma 1971 men växte upp i Sollentuna. Denna man spelade inte mindre än 18 säsonger i NHL. Att göra 500 mål i NHL gör honom till en säregen man som vet hur man ska hantera en klubba. I ishockey så samlar man på sig poäng och Mats Sundin är den man som vunnit flest, Av de 1946 matcher som han spelade i NHL så fick han ihop 1349 poäng. Inte så illa med andra ord.

Under den tid han spelade med i det svenska landslaget så fick han ihop inte mindre än tre guld och ett OS guld. Det är inte så konstigt att vi minns honom som den bästa spelaren på isen.

Peter Forsberg

Hockeylegenderna

Vem minns inte Peter Forsberg? Denna killen föddes 1973 i Domsjö. Det är många som anser att Peter Forsberg är den bästa ishockeyspelare som funnits genom tiderna. Även Forsberg har vunnit några guldmedaljer. Inte mindre än två OS guld har han fått äran att vinna. Två VM guld samt två Stanley Cup har han fått med sig hem. Förutom dessa priser så har han vunnit flera individuella utmärkelser med. Det är fina utmärkelser för en ishockeyspelare.

Tyvärr så skadade han sin fot och vilket medgav att han inte spelade i NHL på nästan tre år. Sedan gjorde han en comeback 2011 men tillkännagav senare efter två matcher att han avslutar sin karriär. En stor man lämnade isen.

Börje Salming

Denna man är lite äldre än de andra herrarna här ovanför men det gör honom inte till en sämre ishockeyspelare för det. Han föddes 1951 i en by som heter Salmi. Den ligger i Jukkasjärvi i Norrbottens län. Börje Salming är absolut den man som räknas om den främsta ishockeyspelaren genom vår tid.

Under den tid han spelade med Brynäs så fick han två SM guld. Med Tre Kronor så spelade han inte mindre än 46 landskamper. Börje Salmings tröja hade nummer 21 på ryggen. Under säsongen 2006-2007 så hyllades Salming med att de hissade hans tröja med nummer 21 på upp i taket och det var för hans insatser i klubben.

Det var många klubbar som valde att detta tröjnummer pensionerades vilket Toronto Maple Leafs enbart gör med de nummer som tongivande spelare har burit.

Mats Näslund

Hockeylegenderna

Denna man föddes i Timrå 1959. Han gjorde sin debut i Elitserien 1976 och avslutade sin karriär som ishockeyspelare efter sin nionde säsong. Han har gjort inte mindre än 173 A-landskamper och utöver det tagit både VM guld och OS guld. När han var med och spelade i VM 1981 så kom Sverige tvåa och tio år senare så var han med och tog hem segern för Sverige

Hall of Fame

Något som dessa ishockeyspelare har gemensamt är att de alla är invalda i Hall of Fame. Det är en institution som föddes och etablerades 1997 och det var för att hedra de människor som gjort mycket för ishockeyns utveckling