Drafting – vad betyder det?

Drafting är ett begrepp som kan användas i olika sammanhang, oftast inom olika sporter. Det kan översättas med ”värvning” eller ”att värva någon” (drafta). Förutom i dessa sammanhang används begreppet när man talar om att ”spara ett utdrag”, alltså ett draft. Då rör det sig ofta om ett utdrag av en text, en preliminär skiss eller teckning, men det används också som begrepp när det handlar om att kontrollera draget i exempelvis en kamin eller en skorsten.  

Inom det militära handlar det sällan om frivillig drafting. Begreppet förekommer i USA då en man får besked om att han kallas in till krigstjänstgöring. Så kallad ofrivillig tjänstgöring.

Inom idrotten är det så att de flesta klubbar har fulla rättigheter att förhandla med varandra om draftade spelare, utan att spelarna själva har något att säga till om. Det finns så kallade Free agents, det är spelare som lyckats undkomma idrottsklubbarnas klor för att på egen hand förhandla. De är dock inte så vanligt förekommande, då reglerna kan vara snåriga och många.  

Att ha ett draftsystem är viktigt inom de idrotter som har de starkaste ligorna. I Nordamerika till exempel, där ligor som NFL (National Football League), NBA (National Basketball Association), NHL (National Hockey League) och MLB (Major League Baseball) finns. 

Hur går det till inom idrotten?

drafting

Drafting innebär att olika klubbar får lägga beslag på talangfulla, lovande spelare som blivit uttagna till draften.    

I NHL till exempel, arrangeras en draft i slutet av juni varje år, man spelar 7 omgångar och varje nordamerikansk klubb har ett val per omgång. Om en spelare blir ”reserverad” av en klubb får ingen annan klubb teckna kontrakt med den spelaren. Om laget som ”reserverat” spelaren inte skriver kontrakt med denne inom två år, kan spelaren få chansen i en ny draft, så länge han är 20 år eller yngre när den sker. 

I MLB-ligan hålls draften också i juni månad varje år. Här spelar man hela 50 omgångar, den klubb som placerade sig sämst föregående säsong väljer först. Såväl spelare från USA som Kanada kan väljas ut, så länge de har tagit sin high schoolexamen alternativt avklarat de första åren på college.  

Hur går rankingen till?

Varje säsong analyserar idrottsklubbarna olika juniorspelare, ofta med hjälp av s.k. scouter. Dessa finns på plats både i Europa och i Nordamerika. Inför draften gör scouterna en samlad bedömning tillsammans med klubbledningen, för att sedan ranka de spelare som ska få chansen i kommande draft. Rankingen på dessa listor är topphemlig!

I NHL-draften går klubbrepresentanter i turordning upp på scenen efter första omgången, där de för en fullsatt arena tillkännager sitt val av spelare som ska draftas. Majoriteten av dessa spelare finns på plats, och får komma ut på scen om deras namn ropas upp. Snacka om spänning! 

Vad händer sedan? 

Att en spelare blir draftad innebär inte per automatik att denne får ett kontrakt. Först när en spelare tecknar kontrakt får draften riktig betydelse. Unga spelare måste enligt reglerna först teckna ett nykomlingskontrakt, som oftast är på tre år. 

Kuriosa

Hela 27 svenska ishockeyspelare valdes i NHL-draften 2017. Det gör att majoriteten av alla europeiska drafts är från Sverige. För 12:e året i rad!