Köket där smaker möts

Köket där smaker möts

Vare sig man älskar mat som är salt, sött, starkt eller syrligt så hittar man det och mycket mer i det Thailändska köket. Indokina är en naturlig mötesplats för matkulturer och skapar en härlig kontrast till köket, samtidigt som de förenar smaker på ett helt fantastiskt sätt! Vad sägs om en klassiker såsom kycklingspett med jordnötssås eller curryrätter?

Thailand är ett land rikt på upplevelser och smaker. Curry, nudlar, sötsurra såser och både vegetariskt och kött wok. Autentisk thailändsk matlagning brukar inte vara speciellt sött, men det finns många rätter som kan göras sötare eller ätas med en söt sås till, ett exempel en är söt plommonsås. Givetvis kan man ju be kyparen ifall de kan lägga till extra socker för att göra rätten sötare.

En annan autentisk thailändsk smaksättning är faktiskt, tro det eller ej, bittert. Det är inte många som tänker bittert när de tänker på mat, iallafall inte som något direkt positivt. Men den skickliga thailändska kocken kan förena bittra och starka smaker för att skapa en ny dimension av smaker, och de ska erkännas att de lyckas riktigt bra.

Det bästa med det thailändska köket är att det är så varierande i smak, att det finns något för alla. Vare sig det är starkt, sötsurt eller vegetariska versioner av klassiska rätter. Sopor, grytor, friterat eller rätter med stekt ris.

En punkt som jag inte nämnt hittills är hur väl de använder nötter i sin mat, vi har den klassiska jordnötssåsen och cashewnötter i wokade rätter. Kokosnöt används också flitigt i bland annat Tom Kha soppa.

Sedan måste det nämnas att den thailändska maten dessutom är en fröjd för ögat med många olika färgnyanser, som mestadels kommer från den otroliga variation av grönsaker som används. Men vår absoluta favorit bland dessa ingredienser måste vara den thailändska basilikan, som man mer eller mindre skulle kunna använda till allt och som ofta används till de flesta rätterna i det thailändska köket.

Nu kan du också njuta av exklusiv thailändsk mat på Mae Thai restaurangen i Sverige.

Genom åren har det blivit allt vanligare att vi svenskar åker till Thailand, och det är direkt svårt att förstå varför vi förtrollas av dess rika natur, människor och mat.

Posted by Sara

Categorised under restaurangen
Bookmark the permalink or leave a trackback.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

or